Projekty UE
PROW 2014-2020
w Spółdzielni Mleczarskiej BIELUCH w Chełmie
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich : Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Zadania (operacje ) Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez zakup maszyn i urządzeń w celu usprawnienia procesów produkcyjnych.
Realizacja zadań (operacji) prowadzi do osiągnięcia celu szczegółowego tj. poprawy konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej.
Projekty UE – zrealizowane w
Spółdzielni Mleczarskiej BIELUCH w Chełmie:
-
MASZYNY I URZĄDZENIA SUSZARNI ROZPYŁOWEJ
Cele realizacji operacji:
Innowacyjność produktu -poszerzenie oferty asortymentowej oraz uzyskanie produktu o wysokiej jakości mikrobiologicznej./p>
Planowane przedsięwzięcie:
W ramach projektu zostały zakupione maszyny i urządzenia usprawniające proces produkcji mleka w proszku, które umożliwiają wprowadzenie nowych produktów mleka w proszku. Do tej pory Spółdzielnia miała możliwość produkcji wyłącznie mleka odtłuszczonego. Po realizacji inwestycji wprowadzone zostały nowe w skali przedsiębiorstwa produkty mleka w proszku:
- mleko w proszku odtłuszczone instant,
- mleko w proszku pełne,
- mleko w proszku pełne instant.
Zakupiono maszyny i urządzenia usprawniające proces produkcji mleka w proszku
- wibrofluidyzator – 1 kpl,
- instalacja instantyzacji proszku – 1 kpl,
- instalacja mycia w systemie CIP – 1 kpl.
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
- Poszerzenie oferty produktowej o mleko w proszku pełne oraz mleko w proszku instant.
- Wzrost zaawansowania technologicznego -unowocześniono proces produkcji mleka w proszku.
- Zwiększenie stopnia automatyzacji w procesie proszkowania mleka.
- Optymalizacja procesów produkcyjnych.
- Poprawa jakości produktów.
-
LINIA NALEWANIA NAPOJÓW FERMENTOWANYCH
Cele realizacji operacji:
Innowacyjność procesowa linii nalewania napojów fermentowanych w stosunku do obecnie funkcjonującej linii.
Planowane przedsięwzięcie:
Zakupiono, zamontowano i uruchomiono Linię do nalewania napojów fermentowanych – 1 kpl.
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
- Wysoce skuteczne rozwiązanie problemu strat w sposób przyjazny dla środowiska poprzez odzysk produktu z instalacji rurowej oraz ograniczenie ilości produkowanych ścieków, jak również redukcja kosztów mycia -innowacyjny system wypychania produktu.
- Zwiększenie mocy produkcyjnych w zakresie napojów fermentowanych przy zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań technicznych -większa automatyzacja.
- Poprawa jakości produktów (wyższy standard higieny produktu, uzyskanie produktu bezpiecznego i powtarzalnego pod względem jakości).
-
PAKOWACZKA DO NAPOJÓW FERMENTOWANYCH
Cele realizacji operacji:
Innowacyjność procesu poprzez unowocześnienie pakowania.
Planowane przedsięwzięcie:
Zakupiono, zamontowano i uruchomiono Pakowaczkę do napojów fermentowanych – 1kpl.
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
- Wyższy standard higieny produktu, dłuższa trwałość produktu.
- Zwiększenie mocy przerobowych.
- Zmniejszenie strat produkcyjnych.
Ww. zadania realizowane były w latach 2017 - 2018.