X EUROFORUM POLSKIEGO MLECZARSTWA i XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów w Dąbrowie Górniczej
Po raz dziesiąty przedstawiciele branży z Polski zebrali się na Euroforum Polskiego Mleczarstwa w Dąbrowie Górniczej. Podczas Euroforum odbyła się XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów.
Podczas tegorocznej jubileuszowej edycji laureatem została nowość Bielucha: serek śmietankowy – kanapkowy 135 g.
Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie otrzymała medal za zajęcie pierwszego miejsca w kategorii: Serki twarogowe homogenizowane produkowane metoda wirówkową i ultrafiltracji.
Oceny dokonały Zespoły Arbitrów i Komisja Superarbitrów pod przewodnictwem
prof. dr hab. Bogusława Staniewskiego powołane decyzją Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy
Produkty oceniane były w 13 grupach:
- Sery holenderskie.
- Sery szwajcarskie i szwajcarsko – holenderskie.
- Sery nalewane (tylżycki i pochodne ).
- Sery pleśniowe ( z porostem i przerostem ).
- Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące ( w tym typu szwajcarskiego, włoskiego do tarcia).
- Sery pozostałe ( w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone).
- Twarogi produkowane metodą tradycyjną.
- Twarogi produkowane wg technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych.
- Serki twarogowe ziarniste.
- Serki twarogowe homogenizowane produkowane metoda wirówkową i ultrafiltracji.
- Pozostałe sery twarogowe.
- Sery topione.
- Mleczne nowości rynkowe – XI edycja konkursu „Produkt Mleczny Roku 2017”.
Spółdzielnię Mleczarska Bieluch w Chełmie reprezentował Prezes Zarządu – Janusz Mojak.