wartość energetyczna |
100g jogurtu 455 kJ / 110 kcal |
tłuszcz | 9,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5,8 g |
węglowodany | 4,0 g |
w tym cukry | 4,0 g |
białko | 3,2 g |
sól* | 0,10 g |
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu w mleku
Jogurt naturalny Nadbużański 1 kg
Jogurt Naturalny Nadbużański, produkowany jest tradycyjną metodą. Charakteryzuje się szlachetnym smakiem i doskonałą, delikatną i jednolitą konsystencją, wyróżniającą go spośród innych jogurtów naturalnych. Jest zdrowy, lekkostrawny, bogaty w wapń i witaminy: A, D, E i K – rozpuszczalne w tłuszczach. Posiada wszystkie walory, jakie można uzyskać z mleka pochodzącego z czystych nadbużańskich stron. W swojej naturalnej postaci stał się popularny wśród osób, które cenią sobie jego wartości odżywcze oraz zawartość w tym produkcie bakterii probiotycznych.
Jogurt naturalny powinien stanowić składnik codziennej diety wszystkich powyżej 1 roku życia. Zalecany jest osobom w czasie kuracji antybiotykowej i podczas rekonwalescencji. Ze względu na wartości odżywcze i dietetyczne jogurt powinny spożywać kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią.
Jogurt trawiony jest 2-3 szybciej niż mleko słodkie, wiąże się to z tym, że białka w jogurcie w wyniku działania szlachetnych drobnoustrojów ulegają nadtrawieniu, dzięki czemu są bardziej podatne na działanie enzymów trawiennych.
Jogurt naturalny ma również szerokie zastosowanie kulinarne. To doskonały dodatek do potraw polskich, a także greckich, tureckich i włoskich. Jogurt nadbużański doskonale sprawdza się jako zastępnik śmietany.