Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie

Projekty UE

PROW 2014-2020
w Spółdzielni Mleczarskiej BIELUCH w Chełmie

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich : Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Zadania (operacje ) Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez zakup maszyn i urządzeń w celu usprawnienia procesów produkcyjnych.

Realizacja zadań (operacji) prowadzi do osiągnięcia celu szczegółowego tj. poprawy konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej.


Projekty UE – zrealizowane w

Spółdzielni Mleczarskiej BIELUCH w Chełmie:

 

  1. MASZYNY I URZĄDZENIA SUSZARNI ROZPYŁOWEJ

    Cele realizacji operacji:

    Innowacyjność produktu -poszerzenie oferty asortymentowej oraz uzyskanie produktu o wysokiej jakości mikrobiologicznej./p>

    Planowane przedsięwzięcie:

    W ramach projektu zostały zakupione maszyny i urządzenia usprawniające proces produkcji mleka w proszku, które umożliwiają wprowadzenie nowych produktów mleka w proszku. Do tej pory Spółdzielnia miała możliwość produkcji wyłącznie mleka odtłuszczonego. Po realizacji inwestycji wprowadzone zostały nowe w skali przedsiębiorstwa produkty mleka w proszku:

    • mleko w proszku odtłuszczone instant,
    • mleko w proszku pełne,
    • mleko w proszku pełne instant.

    Zakupiono maszyny i urządzenia usprawniające proces produkcji mleka w proszku

    • wibrofluidyzator – 1 kpl,
    • instalacja instantyzacji proszku – 1 kpl,
    • instalacja mycia w systemie CIP – 1 kpl.

    Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:

    1. Poszerzenie oferty produktowej o mleko w proszku pełne oraz mleko w proszku instant.
    2. Wzrost zaawansowania technologicznego -unowocześniono proces produkcji mleka w proszku.
    3. Zwiększenie stopnia automatyzacji w procesie proszkowania mleka.
    4. Optymalizacja procesów produkcyjnych.
    5. Poprawa jakości produktów.
    proszkownia
    proszkownia
    proszkownia

     

  2. LINIA NALEWANIA NAPOJÓW FERMENTOWANYCH

    Cele realizacji operacji:

    Innowacyjność procesowa linii nalewania napojów fermentowanych w stosunku do obecnie funkcjonującej linii.

    Planowane przedsięwzięcie:

    Zakupiono, zamontowano i uruchomiono Linię do nalewania napojów fermentowanych – 1 kpl.

    Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:

    1. Wysoce skuteczne rozwiązanie problemu strat w sposób przyjazny dla środowiska poprzez odzysk produktu z instalacji rurowej oraz ograniczenie ilości produkowanych ścieków, jak również redukcja kosztów mycia -innowacyjny system wypychania produktu.
    2. Zwiększenie mocy produkcyjnych w zakresie napojów fermentowanych przy zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań technicznych -większa automatyzacja.
    3. Poprawa jakości produktów (wyższy standard higieny produktu, uzyskanie produktu bezpiecznego i powtarzalnego pod względem jakości).
    proszkownia
    proszkownia

     

  3. PAKOWACZKA DO NAPOJÓW FERMENTOWANYCH

    Cele realizacji operacji:

    Innowacyjność procesu poprzez unowocześnienie pakowania.

    Planowane przedsięwzięcie:

    Zakupiono, zamontowano i uruchomiono Pakowaczkę do napojów fermentowanych – 1kpl.

    Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:

    1. Wyższy standard higieny produktu, dłuższa trwałość produktu.
    2. Zwiększenie mocy przerobowych.
    3. Zmniejszenie strat produkcyjnych.
    proszkownia
    proszkownia

     

 

Ww. zadania realizowane były w latach 2017 - 2018.