Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie

BIELUCH SPONSOREM KONKURSU KULINARNEGO

W ramach obchodów tygodnia patrona szkoły  Zespół Szkół Gastronomicznych  i  Hotelarskich w Chełmie był organizatorem konkursu pt.: „Tworzymy Książkę Kucharską”. 

Zgłaszając się do konkursu uczniowie mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę  (przystawkę, danie główne  lub deser). Oprócz przepisu trzeba było  podać wartość kaloryczną  1 porcji potrawy oraz wykonać danie w domu i zrobić jej zdjęcie. 

Z nadesłanych przepisów zostało wyłonionych 15 najciekawszych i najsmaczniejszych potraw. Podstawą kwalifikacji danego przepisu było przygotowanie i zaprezentowanie dania przed komisją oceniającą w dniu 3 marca b.r.

Głównym sponsorem konkursu była Chełmska Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH. 

Celem konkursu m.in. zachęcenie młodych kucharzy do poszukiwań inspiracji kulinarnych wykorzystując produkty rodzimego producenta jakim jest BIELUCH. 

Poziom konkursu okazał się bardzo wysoki, oceniano m.in.:  smak, estetykę podania, oryginalność przepisu. Dodatkowe punkty  były przyznawane za ilość rodzajów produktów Bielucha użytych w przepisie.

Po kilku godzinach pysznego obowiązku oceny przygotowanych przez uczniów potraw wyłoniono trzy zwycięskie potrawy:

  1. ZUPA KREM Z DYNI I ZIELONEGO GROSZKU – autor: Joanna Filipczak  kl. 4 bt
  2. POLĘDWICZKA  WIEPRZOWA  Z  SOSEM  HOLENDERSKIM  NA  MARCHWKOWYM  PUREE  – autor: Mariusz Walewski   kl. 4 bt
  3. MAKARON  SPAGHETTI  ZE  SZPINAKIEM – autor: Michał Kata  kl. 1 dz