BIELUCH SPONSOREM KONKURSU KULINARNEGO
W ramach obchodów tygodnia patrona szkoły Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie był organizatorem konkursu pt.: „Tworzymy Książkę Kucharską”.
Zgłaszając się do konkursu uczniowie mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę (przystawkę, danie główne lub deser). Oprócz przepisu trzeba było podać wartość kaloryczną 1 porcji potrawy oraz wykonać danie w domu i zrobić jej zdjęcie.
Z nadesłanych przepisów zostało wyłonionych 15 najciekawszych i najsmaczniejszych potraw. Podstawą kwalifikacji danego przepisu było przygotowanie i zaprezentowanie dania przed komisją oceniającą w dniu 3 marca b.r.
Głównym sponsorem konkursu była Chełmska Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH.
Celem konkursu m.in. zachęcenie młodych kucharzy do poszukiwań inspiracji kulinarnych wykorzystując produkty rodzimego producenta jakim jest BIELUCH.
Poziom konkursu okazał się bardzo wysoki, oceniano m.in.: smak, estetykę podania, oryginalność przepisu. Dodatkowe punkty były przyznawane za ilość rodzajów produktów Bielucha użytych w przepisie.
Po kilku godzinach pysznego obowiązku oceny przygotowanych przez uczniów potraw wyłoniono trzy zwycięskie potrawy:
- ZUPA KREM Z DYNI I ZIELONEGO GROSZKU – autor: Joanna Filipczak kl. 4 bt
- POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM HOLENDERSKIM NA MARCHWKOWYM PUREE – autor: Mariusz Walewski kl. 4 bt
- MAKARON SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM – autor: Michał Kata kl. 1 dz