Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie

Bieluch na Europejskim Festiwalu Smaku

Kulinarne smakołyki przygotowane z produktów Spółdzielni Mleczarskiej BIELUCH z Chełma zrobiły furorę na V Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie.

Czterodniowa (5-8 września) impreza w staromiejskiej architekturze Lublina zgromadziła licznych producentów zdrowej i palce lizać żywności z całego województwa lubelskiego, a także z krajów ościennych. Wśród nich królował Bieluch – jedyna spółdzielnia mleczarska biorąca udział w festiwalu.

W naszym stoisku przy samym wejściu przez Bramę Krakowską częstowaliśmy gości naszymi wyrobami, a także je sprzedawaliśmy. Jesteśmy bardzo zadowoleni z uczestnictwa w tej imprezie. Spełniła ona nasze oczekiwania promocyjne i sprzedażowe – mówi Waldemar Skibiński, prezes SM Bieluch.

Specjalnym wyróżnieniem, wynikającym z jakości produktów, był udział chełmskiej spółdzielni w pokazie kulinarnym „Marki Lubelskie”. Z serków i jogurtów BIELUCH Agnieszka Filiks, szefowa kuchni w restauracji „Siwy Dym” z Celejowa k. Kazimierza Dolnego, przyrządziła fantazyjne sałatki oraz desery serowe z dodatkami regionalnych malin, płatków róży, kwiatów lawendy i nasturcji.

W przebogatym i różnorodnym Europejskim Festiwalu Smaku miały także miejsce inne znaczące wydarzenia: benefis Roberta Makłowicza, wiele pokazów kulinarnych, m.in. Grzegorza Łapanowskiego czy pod hasłem „Europa na talerzu”, warsztaty kulinarne „Smakuj życie” oraz fotograficzne pod okiem Tadeusza Rolke, osiemnasty już Ogólnopolski Turniej Nalewek, degustacje, konkursy, wystawy, wykłady o zdrowym żywieniu i oczywiście Jarmark św. Jacka. Należy też odnotować interesujący wykład dominikanina o. Tomasza Dostatniego zatytułowany „Smak i kolor Krzyża. Krzyż u katolików i prawosławnych”. 

W czasie festiwalu Lublin odwiedziły tysiące mieszkańców województwa, a także przybysze z niemal całej Polski, którzy zwiedzieli się o lubelsko-europejskiej imprezie. 

Pomysłodawcą i dyrektorem artystycznym Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie jest Waldemar Sulisz.