XVII Krajowa Ocena Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych w Rzeszowie
Foto: Anna Garczewska-Murzyn "Przegląd Mleczarski"
W Rzeszowie w dniach 17 – 21.04.2018r. miało miejsce XI Euroforum Polskiego Mleczarstwa z:
- Zebraniem Polskiego Komitetu MFM FIL/IDF,
oraz częściowo seminaryjną.
b. Zebraniem Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.
c. XVII Krajowa Ocena Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych.
Jak co roku Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie wzięła udział w konkursie wystawiając swoje wyroby do oceny.
Produkty były oceniane przez Komisję Superarbitrów i Zespoły Arbitrów wybranych decyzją zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy pod przewodnictwem prof. dr hab. Bogusława Staniewskiego z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie. Oceniano produkty pod względem sensorycznym i prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu oraz dodatkowych informacji na opakowaniach.
Rokrocznie Euroforum oraz ocena produktów odbywają się pod patronatem osób wybitnych, naukowców, osób zasłużonych dla polskiego mleczarstwa. W tej edycji patronem został prof. dr hab. Jan Kisza wieloletni naukowiec z ogromnym dorobkiem naukowym oraz dydaktycznym UWM w Olsztynie. Złote medale nagrodzonych produktów ozdobione były jego podobizną.
Spółdzielnia BIELUCH z Chełma otrzymała dwa medale za zajęcie pierwszych miejsc t.j.
MASŁO EKSTRA TRADYCYJNE BIELUCH 82 % tł.
JOGURT TYPU GRECKIEGO BIELUCH 9% tł. 180 g.
Medale odebrał uczestniczący w forum Prezes Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch – Janusz Mojak.
Medale są znakomitym potwierdzeniem najwyższej jakości naszych wyrobów. Masło i jogurty naturalne produkowane są w naszej spółdzielni od wielu lat w tzw. technologii „czysta etykieta” czyli bez dodatków, polepszaczy, aromatów itp. – znajdują uznanie nie tylko wśród najwyższej rangi ekspertów – naukowców ale przede wszystkim stałych, wiernych konsumentów. Daje nam to ogromną satysfakcję ale jednocześnie dopinguje do jeszcze bardziej wytężonej pracy w podnoszeniu jakości i bezpieczeństwa naszych produktów.
Foto: Anna Garczewska-Murzyn "Przegląd Mleczarski"